Неделя, 21 Мар 2021
            
Общество

Кметът на Сухиндол откри първата среща на международен проект в Италия

  25.02.2020 10:31
Кметът на Сухиндол откри първата среща на международен проект в Италия

Кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев откри международния проект EU-IN „Европейско включване чрез междукултурен диалог“ в Рим. Община Сухиндол е водещ партньор по проекта, заедно с „Fattoria Pugliese Diffusa Associazione Culturale“ от италианска страна.
„EU-IN  Европейското включване чрез междукултурен диалог“ е мрежа от организации и градове, работещи за приобщаване на гражданите в неравностойно положение, особено бежанци, търсещи убежище, роми и други мигранти. Той произтича от убеждението, че междукултурния диалог може да помогне в борбата със стигматизацията на мигрантите и малцинствените групи и в същото време може да допринесе за създаването на по-приобщаваща общност на ЕС.
„Трябва да намерим път за диалог с многообразието на своето население. В XXI век всички ние сме убедени, че етническото разнообразие не бива и не трябва да бъде приемано като нещо нетипично. Напротив, всички заедно можем да постигнем много повече. Обединени можем да надхвърлим и мечтите си, да отворим врати, които нашите предразсъдъци до този момент са заключвали с катинари. Разчупвайки тези окови ние ще си дадем сметка, че за Европа именно хората са най-голямата ценност, независимо дали техните корени са тук на стария континент или пък са преминали хиляди километри, за да намерят пристан и спокойствие в нашите земи.  За да разберем човека до себе си ние трябва първо да го приемем такъв какъвто е. Да научим какви са неговите ценности, за да разберем как заедно да обогатим представата си за света. Бъдещето е именно в международния диалог на нашата европейска общност, който да помогне в борбата срещу капсуловането на мигрантите и малцинствените групи. Това е целта и на нашия проект, който трябва да счупи заключените катинари. За да се случи това обаче всички ние трябва да положим усилия. Трябва да обединим своята воля, да приемем добрите практики в тази насока и да повярваме, че само заедно можем да постигнем всяка набелязана цел. Всички ние трябва да повярваме в междукултурния диалог и да ангажираме колкото се може повече отговорни хора в тази сфера“, каза при откриването на проекта инж. Пламен Чернев, който беше в Рим заедно със секретаря на Общината Маринела Пазвантова и юриста Калин Маречков.
Следващите срещи по проекта ще бъдат в Румъния, Македония и Скопие, а заключителната ще е в България през 2021-ва година. Като първа стъпка, 12-те партньори от 7 държави от ЕС + Македония ще научат повече за ЕС, политики и програми за включване на мигранти. Така те ще работят заедно за подобряване на уменията на техните служители и доброволци чрез споделяне на най-добрите местни практики на включване. Резултатите от 12-те местни експерименти на тези инструменти ще бъдат споделени и обсъдени между партньорите, като тяхната преработена версия ще бъде включена в „EU-IN TOOLKIT“, който трябва да бъде конкретен резултат, споделен с други професионалисти и доброволци. Благодарение на 6-те международни събития и 32-те местни дейности (4 на държава), EU-IN ще включва общ брой от около 600 преки и 35 000 непреки участници, засягащи както професионалистите, работещи с мигранти и малцинства, така и 12-те различни общности.
По време на визитата българската делегация посети хълма Джаниколо и площад „Гарибалди“, където е паметникът на Капитан Петко войвода. Инж. Пламен Чернев поднесе цветя пред бюста на българския революционер по повод 120 години от неговата кончина, както и пред паметника на неговия съратник Гарибалди.

 


Ключови думи
Италия проект Сухиндол Рим Плам Чернев Петко войвода
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати