Вторник, 16 Мар 2021
            
Общество

Рекордният бюджет от 96,6 млн. лева на Община Велико Търново за 2020 г. бе подложен на обществено обсъждане

  22.01.2020 23:08
Рекордният бюджет от 96,6 млн. лева на Община Велико Търново за 2020 г. бе подложен на обществено обсъждане

Почти протоколно и за 2 часа мина общественото обсъждане на проектобюджета на Община Велико Търново за 2020 г. днес. Около 40 граждани, от които 16 бяха общински съветници, присъстваха в Голямата зала на Общината. Като сложим журналистите и няколко човека от администрацията - това беше цялата аудитория. Конструктивните предложения бяха само две. Кметът на Леденик Антон Кръстев поиска да се отделят средства за спешен ремонт на Бейската кула в селото. Тя е паметник на културата, но състоянието й се влошава с всяка година. А представител на доброволческата организация „Търново рънс” заяви, че до приемането на бюджета ще внесат предложение с конкретни мерки за ограничаване популацията на бездомните кучета. То е провокирано от злощастно събитие, при което основателят на групата Калин Василев беше нахапан от агресивни кучета в местността Дервеня на 17 януари. Повече бяха въпросите и то главно върху инвестиционната програма, защото хората се интересуваха главно какво и къде ще се строи или ремонтира. Конкретните въпроси получиха и конкретни отговори, без обаче зам.-кметът Георги Камарашев да се впуска в подробности, защото инвестиционната програма е от 11 страници и е качена на сайта на Общината в понеделник.      

 В самото начало зам.-кметът по финансите Снежана Данева представи макрорамката на бюджета, събрана в няколко таблици. Така поднесената материя обаче остана неразбираема за почти всички присъстващи, въпреки че главният финансист на Общината Мариян Маринов коментира подробно основните редове. Заваляха забележки, че тук не присъстват само финансисти. В този дух беше и изказването на Калоян Янков от ДБО, последва уточнение от Венцислав Спирдонов, че ако на общинските съветници нещо не им е ясно, имат право, а им се предоставят и средства да си потърсят консултанти. За един кратък момент обсъждането се превърна в мини заседание на местния парламент.

 За втора поредна година бюджетът на Община Велико Търново чупи рекорда

С 96,6 млн. лева ще разполага тя през 2020 г., с 5 млн. повече от миналата година. 15 млн. лева от него трябва да дойдат от самите търновци и жители на общината под формата на местни данъци и такси. Предвиждат се приходи в размер на 5, 750 млн. лева от данък сгради и 4,550 млн. лева от данъци върху автомобилите Постъпленията от данък върху таксиметровия превоз и патентен данък са 300 хиляди лева, а 250 хиляди трябва да дойдат от туристическия данък. 3,5 млн. лева са от местен данък от сделки с имоти. И всичко това без да има повишение на данъчната тежест върху населението и през 2020 г. От неданъчните приходи 6,5 млн. лева идват от такса битови отпадъци, а малко над 1,1 млн. лева ще платят родителите, за това, че децата им посещават детски градини и ясли.  

 Интересна е и разходната част

3,9 млн. лева ще струва издръжката на всички общински служители през 2020 г. Средствата за снегопочистване  са 440 700 лв., а в сфера „Образование” - 4,6 млн. лева. От тази година са подсигурени средства за транспорт на ученици, обучаващи се в защитени професии, а живеят в други населени места. Досега той не се заплащаше. Такива професии се изучават в СУ „Вл. Комаров” и в Хуманитарната гимназия. Ново е и издръжката на полицейските инспектори в детските педагогически стаи.

Все още не се знае какви ще са заплатите на кметските наместници, вероятно ще стане ясно в края на месеца, уточни г-жа Данева. Почти по всички пера средствата са завишени спрямо миналата година, включително звена и организации на бюджетна издръжка, обобщи тя.

Инвестиционната програма е в размер на 36, 456 млн. лева.

От тях реално съществуващи са обаче около 15 млн. лева, а останалите 21 290 779 лв., с които трябва да се финансират повечето от заложените обекти, фигурират в графа „Други извънбюджетни средства”. Което ще рече, че примерно за ремонт или изграждане на инфраструктура в населените места в общината, заложени като обекти през 2020 г., тепърва ще се търсят средства по различни механизми и програми. Ако се намерят пари, ще има и строителство. Според Снежана Данева обаче, тези 21 млн. лева трябва да фигурират като ред в инвестиционната програма, за да са ясни и инвестиционните намерения на Общината към началото на съставянето на бюджета.

 С 1,3 млн. лева по програма „Региони в растеж” ще се разширява Мултимедийния център, а с 2,8 млн. лева ще се прави реконструкция и обновяване на музей „Възраждане и Учредително събрание”. С половин милион лева ще се ремонтира Военния клуб,

3 млн. лева револвиращ кредит смята да тегли Общината и това също бе огласено на днешното обществено обсъждане.

Ана Райковска   

 

 

      


Ключови думи
бюджет 2020 г. обществено обсъждане
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати