Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Други

Кърпят пътя Ресен – Паскалевец, за цялостно преасфалтиране няма пари

  12.01.2020 06:49
Кърпят пътя Ресен – Паскалевец, за цялостно преасфалтиране няма пари

Злополучният път Ресен – Паскалевец и по-скоро тази му част, която се пада във Великотърновската община, е на път да се раздели с лошата си слава на участък с най-много дупки. Цялото трасе е дълго малко над 6 км, като две трети се намират именно във Великотърновска община, а една трета – в община Павликени. За трагичното му състояние през последните години се говори много, защото пътят приличаше на лунен пейзаж с ями и кратери, а шегобийци от село Паскалевец дори организираха преди две години „Празник на дупката”. Четвъртокласният междуселищен път е най-пряката връзка между общините Велико Търново, Свищов, Павликени, Левски и Полски Тръмбеш и по него всекидневно се движат десетки леки и тежкотоварни автомобили. Почти липсващата на много места асфалтова настилка с право предизвикваше негодувание сред всички, които ползват пътя. На всичкото отгоре буйно растящите храсти отстрани почти са завзели пътното палто. Пътят не е поддържан, откакто е правен, а това е повече от 35 години назад. Частично е кърпен във времето от Община Велико Търново, но това не стига.
През 2019 г. Община Велико Търново кандидатства с проект за 400 000 лева пред Междуведомствената комисия за бедствия и аварии за отпускане на средства. Проектът бе одобрен, а първият транш от 200 хиляди лева беше отпуснат. „В началото на есента бяха оправени най-компрометираните участъци от фирма „Пътни строежи”, с която Общината има сключен договор. Дупките са запълнени и запечатани с асфалт”, увери за в. „Кореспондент” зам.-кметът на Велико Търново Георги Камарашев. Цялата отсечка е с дължина 3,3 км, като е ремонтирана частта до Малкия Ресен.
За останалите 200 хиляди лева трябва да се направи система за отводняване, правене на банкети, просветляване на пътя и довършване на ремонта на до края. Това обаче ще стане само ако Комисията за бедствия и аварии отпусне останалата половина от парите. Засега работата е свършена на 50 процента”, уточни инж. Цанко Бояджиев, началник на отдел „Техническа инфраструктура”.  
Реално продължаването на ремонта на пътя ще стартира с получаване на средствата. Ако до края на февруари ги няма, няма да има и ремонт. И дума не става обаче за цялостно преасфалтиране, за което ще трябват 2-3 милиона лева, уточнява инж. Бояджиев. Остава надеждата парите да бъдат отпуснати, иначе работата остава по средата.
Ана Райковска


Ключови думи
Ресен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати