Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Велико Търново почете Васил Левски в деня на неговото рождение

  18.07.2019 19:24
Велико Търново почете Васил Левски в деня на неговото рождение

Официални лица, представители на двата великотърновски университета, политици, военни и граждани се събраха тази вечер пред Паметника на Апостола, за да честват 182-годишнина от неговото рождение  - началото на пътя му към безсмъртието.

Емоционални и силни бяха думите в словото на началника на НВУ „Васил Левски” бригаден генерал Пламен Богданов: „Българската земя вечно ще тръпне под неговите стъпки. Знаел ли е Дяконът, че краткият му живот не надхвърли възможните човешки граници. Че ще прескочи тъмността и ще скочи в безсмъртието. Той тръгва сам -  неопрян от никого и от никого незадължен. Да открива своите братя и да ги освободи от самите тях, за да ги обвърже и посвети на делото. Неговото велико пътешествие по българската земя не го е имало и няма да има равно на себе си. Той е знаел кого събужда. Страхът, коварството, завистта, предателството често са се оглеждали с изумление в светлите му очи. Мелодичният му глас е казвал пълната и гола истина за риска, отговорността, опасностите и последиците. Чужда на всякакви празни обещания.

Неговото пътуване не е завършило. И ако се вгледаме в наши дни ще съзрем следите навсякъде около нас. Те бродят по земята на милото ни отечество и ще бродят во веки веков, за да напомнят на всяко поколение какво е неговото призвание и какъв е смисълът на живота му. Апостолът виси над нас със страшна сила”.

 За Васил Левски прозвуча химна на България, а после с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност.

В края на тържеството почетна рота на НВУ „Васил Левски” премина в тържествен марш.

Ана Райковска

 

 

 

 


Ключови думи
Васил Левски рождение
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати