Неделя, 09 Oct 2022
            
Общество

Слагат нова канализация по „Мано Тодоров” и „Хан Крум” в Горна Оряховица

  20.04.2019 14:55
Слагат нова канализация по „Мано Тодоров” и „Хан Крум” в Горна Оряховица

Нова канализация ще се изгражда по улиците „Мано Тодоров” и „Хан Крум” това лято. Целта е да се подменят старите тръби с нови с по-широк диаметър, за да може канализацията да поеме отпадните води на разширяващия се квартал под Чуруковец и да ги отведе до Главния колектор на града и съответно до Пречиствателната станция.
Проектът, който се финансира от ПУДООС, е част от големия проект за ВиК на Горна Оряховица, Лясковец и Долна Оряховица, направен още по времето на проектирането на Пречиствателната станция. При наличие на средства се реализират части от него, така например се изгради канализацията по „Тунджа”, „Косово поле” и „Александър Стамболийски” преди две-три години.
Ремонтът по две от централните улици на Горна Оряховица се налага заради разрастващия се Квартал на богатите, който трябва да се свърже с Главния колектор. Общината е кандидатствала за финансиране от ПУДООС и проектът е одобрен. Предприятието ще отпусне 1,5 милиона лева за отсечка, която е малко под 1 километър. По „Мано Тодоров” новите тръби ще се полагат до старите, а по „Хан Крум” старите ще се махнат и тогава ще се сложат нови. Като метраж участъкът не е голям, но двете улици са тесни и в същото време много натоварени. Няма как достъпът до „Кауфланд” да не бъде затруднен, което със сигурност ще доведе до конфликти. Определено ще има много недоволни, но няма друг начин да се реши проблема с канализацията в тази част на града. Ако няма извънредни ситуации при възлагането на поръчката и при самото строителство, канализацията би могла да е готова до есента.
Възлагането на поръчката пък за първи път се прави по новите правила на Закона за обществените поръчки, влезли от 1 март. Промяната изисква пазарни консултации с фирми от бранша преди да се обяви цена за самата поръчка. В момента тече срок, в който всяка фирма може да предложи индикативна цена, в която са остойностени предвидените строително-ремонтни дейности. Според ЗОП трябва да има поне три цени, от които да се направи средна стойност за пазарната цена на съответния ремонт. Ако възложителят не може да си позволи такава цена, той ще трябва да намали обема на работа. Целта е да не се принуждават фирмите да извършват много дейности за малко пари и от това да страда качеството на обекта. Засега обаче няма практика по новите правила и не е ясно какъв ще е ефектът от прилагането им.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
канализация
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати