Събота, 13 Мар 2021
            
Светски

Търновци посрещат Дядо Коледа на слон

  18.11.2018 07:30
Търновци посрещат Дядо Коледа на слон

Нови екзотични дестинации стават все по-популярни сред великотърновци за коледните и новогодишните празници. Туроператорски агенции вече правят резервации за не толкова традиционните места за почивка. Вече дори са съставили специални пакети за редовните си клиенти.
Природа и будистки храмове в Шри Ланка
Безспорно една от най-екзотичните дестинации е Шри Ланка. Обикновено до там ходят самолети от Катарските авиолинии. Желаещите да посетят страната трябва да знаят, че почивката там не излиза много евтино - 3200 лв. на човек с включени летищни такси. Но пък преживяването си заслужава. Пакетите са обикновено за цяла седмица и почиващите имат възможност да разгледат райското кътче. Въобще там има всичко - скални храмове, застинали вулкани,  невиждани красоти по крайбрежието. Със сигурност почивката включва и посещение на резервата за слонове в Пинавела. Там живеят над 100 екземпляра от уникалното животно. А почивката може да се окаже неповторима и заради разходката по река Манду Ганга и 23-те острова, които са по течението й. Разбира се в цената е включено празнуването на Нова година, както и храната.
Непознатите Камбоджа и Виетнам
Част от туристическите агенции предлагат двете дестинации в пакет за празниците. И тук цените са „солени“, но пък спомените са за цял живот. Новогодишното изживяване с 13-дневен престой струва 5000 лв. на човек. Стресираща на пръв поглед сума. Туроператорите обаче обещават незабравими мигове. Сайгон посреща всички желаещи, след което туристите се откарват в приказния курорт Муй Не. Интересното е, че е предвидено посещение на фабрика за рибни сосове. След това с кабинков лифт е предвидено изкачване до планината Таку и статуята на легналия Буда, построена с дарения от вярващи. Никой няма да пропусне и забележителните тунели Ку Ши. Те са построени, за да се крие местното население от американците по време на войната. Изградена е цяла подземна система, в която виетнамците са организирали команден пункт, училище, полева кухня, спални помещения, заседателни зали и складове. Следва разходка в Хо Ши Мин и полет до Камбоджа. Безспорно най-голямата забележителност е Анкор Ват, древната столица на Камбоджа. Тя се намира само на около 5 км. от Сием Рийп и представлява огромен комплекс от храмове, дворци, язовири и канали за отклоняване на водата. Ангкор е основната туристическа забележителност на Камбоджа и от 1992г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Храмовият град се състои от много малки и големи сгради с религиозно значение. Най-известният от тях е Ангкор Ват, който разкрива силното хиндуистко влияние, тъй като е построен в чест на бог Вишну.
Добре познатите Гърция, Турция и Италия
Разбира се, все още южната ни съседка Гърция продължава да бъде най-предпочитаната дестинация за празниците. А и там цените са доста по-приемливи. Всъщност е по-евтино от България и мнозина предпочитат да се радват на добро обслужване, вместо да се сблъскват с родните проблеми. Офертите са различни. Предлагат се пакети за Солун, Атина, Санторини, Тасос, Лефкада и още куп приказни кътчета. Турция също е желана дестинация за празниците. Кушадасъ, Памук Кале и Истанбул са само част от предложенията на туроператорите. Подготвени са и различни оферти за любимата Италия. Желаещите там могат да посетят Рим, Сицилия, Милано, Катания.
Албания, Сърбия и Босна
Именно тези три страни през последните години стават все по-популярни сред българите, тъй като са близко и почивките там са на достъпни цени. Мнозина днес избират да празнуват именно в Западните Балкани. Адриатическото крайбрежие, близката ни история и добрата кухня надделяват в избора на великотърновци. Разбира се жителите на старата столица не са се отказали и от други традиционни дестинации като Дубай, Австрия, Русия, Мароко, Тунис и Чехия. А други екзотични предложения са Мексико, Тайланд и Филипините.
Михаил МИХАЛЕВ


Ключови думи
Коледа
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати