Петък, 30 Сеп 2022
            
Общество

Триградието ще отбележи Деня на Ботев

  01.06.2018 08:01
Триградието ще отбележи Деня на Ботев

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отбелязан във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец.

Във Велико Търново събитията ще са около паметника ``Майка България``. В 11,30 ч.  в Градинката пред сградата на Български пощи ще бъдат положени основите на паметник на Христо Ботев. Точно в 12 ч. пред Паметниците „Васил Левски”, „Паметник на обесените”, „Стефан Стамболов”, „Велчова завера”, Паметна плоча на загиналите ще застанат часови, ще биде отдадена чест и ще се поднесат цветя. В същия час сиренен вой ще огласи града, а търновци ще запазят минута мълчание.
Литературна композиция „Прекланям се пред гения на Ботев!“ ще  изпълнят Белослава Маринова, Ивана Петрова и Михаил Георгиев -  ученици на ПМГ „Васил Друмев”. Композицията е посветена на 142 год. от гибелта на Христо Ботев. Заупокойна молитва ще отслужи Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов, ще има и военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност, ще прозвучи Химнът на България.
Организатори на проявите са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново, Общински комитет „Васил Левски“, Великотърновска Света митрополия.

В Горна Оряховица С ритуал в парк „Хр. Ботев” ще бъде отбелязан 2 юни. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на големия български поет и революционер, като ритуалът ще започне в 11. 45 ч.

Община Лясковец организира на 2 юни 2018 година ритуал за отбелязване Деня на Ботев, на неговите четници и всички загинали в борбата за свободата на родината. Тази година на втори юни се навършват 142 години от гибелта на Ботев. Поклонението, организирано в памет на поета-революционер, ще започне в 11:30 часа на 2 юни и включва отслужване на молебен, възпоменателно слово за Ботев и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните лясковчани. Възпоменателно слово ще произнесе кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова. На колене и с едноминутно мълчание лясковчани ще изкажат своята почит към борците за свобода, преди да се включат сирените.


Ключови думи
Христо Ботев
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати