Показани са всички новини ( Не е избран филтър )
Филтър на новините
Може да бъде избран повече от един критерий

| Покажи всички новини
| Покажи само добрите новини
| Покажи само лошите новини
| Покажи само новините с видео

Биш полицай създава бъдещите футболни звезди на Горна Оряховица и възражда футболната школа в родното си село
Автор: Петя Игнатова


Дата: 22.04.2013 10:31:43


Ключови думи: Илия Пендов, детско-юношеската школа на "Локо"(Г.О), мъжки футболен отбор "Росица" (Поликраище), треньор


Прочетена: 494 пъти


Увлича се по футболната топка още като дете. Има зад гърба си над 600 мача като футболист. Увлечението прераства в успехи и постижения с юношите на „Локомотив” (ГО.) Илия Пендов играе за „Локо” в най-силните му години, когато отборът е в „А” група, но няколко контузии в коляното прекъсват футболната му кариера. Спортът и футболът обаче не спират да вълнуват Пендов и той страстно се захваща с треньорското предизвикателство.
Сегашният треньор на локомотивчетата и момчетата от „Росица” (Поликраище) Илия Пендов е от онези рядко срещани хора, които обожават работата си. В треньорската професия Илия открива своето призвание. Преди обаче да намери нещото, което го прави истински щастлив, Пендов работи като полицай. Първите стъпки в треньорството прави преди 10 години, когато оглавява отбора на  „Росица”. По-късно става треньор и на децата в подготвителната група на клуба. През 2009 г. получава покана и е привлечен за треньор на детско-юношеската школа на „Локо”.
За успеха на треньора безмълвно говорят 15-те купи, спечелени от малките „локомотивчета” само за изминалата година. Находчивият футболен преподавател не спира да се усъвършенства. След като завършва треньорски курс в школата на НСА през 2009 г., продължава да изкачва етажите в развитието си и в момента кара курс за „Б” лиценз за УЕФА. Така съвсем скоро амбициозният спортист ще бъде правоспособен треньор във „В” група и помощник-треньор в „Б”, а също и  лицензиран треньор за всякакъв вид детско-юношески формации.
Благодарение  на треньорския си нюх Пендов се справя отлично с две различни поколения футболисти. Малките футболистчета учи на футбол, тъй както учителите преподават азбуката на първолаците. Треньорът държи неговите възпитаници да бъдат и добри ученици, защото вярва, че футболът и образованието могат, и трябва да вървят ръка за ръка. Успява да научи малките и големите футболисти на добра техника, бързина, дисциплина и концентрация и  на спортен хъс. Уроците предава и на синовете си - Божидар и Марин, които също вървят по футболен път.
Не пренебрегва и самочувтвието, което определя като изключително важна добродетел във футбола. „Без самочувствие, няма победи. Ето, през 2012 г. детско-юношеската школа стана есенен първенец в зоната, изпреварвайки отбори от Ловеч, Плевен, В. Търново и Габрово. Успехите на малките се роят, защото те си повярваха, че са добри. Сега се опитвам да предам това качество и на футболистите в Поликраище”.
На другия треньорски фронт - в родното Поликраище, Илия Пендов преосмисля идеята за съхраняване на футбола на местно ниво. И след почти 40 години треньорът отново успя да сглоби отбор само с момчета от селото. Така днес в „Росица” тренират само поликраищенци, талантливи младоци от 15 до 20 години. Желанието за игра на порасналите момчета, възпитаници на Пендов от подготвителната „Росица” и желанието на треньора за обновен, изцяло поликраишки отбор, намериха почва. С младите момчета рита и самият Пендов, редом с четирима по-опитни футболисти - Марин Байчев, Петьо Ламбов, Марин Богомилов и вратарят Павел Симеонов.
„Искаме да върнем местните хора на стадиона, отново да гледат играта на талантливите си момчета, да следят тяхното развитие. Желанито ни е да възродим традицията от онези времена, в които футболният  мач беше истински празник за селото”, казва Илия.
Опитните футболисти, начело с играещия треньор Пендов, са обединили сили и са се нагърбили с тежката задача да обиграят местните момчета, без да се вторачват във велики резултати. „За нас е без значение, дали ще бием или ще паднем, други са нашите стремежи. Първите две години ми се иска да обиграем момчетата, а след това ще мислим и за по-горна група”.
Треньорът е доволен от работата с момчетата от аматьорския отбор. Футболистите не пропускат тренировка, дори в дъжд, студ и мрак - те са на терена. „Ритаме вечер след 21 ч. на хубавата ни осветена площадка. И да ме няма, момчетата винаги са там”.
За мотивираността и целеустремеността на играчи и треньор „вина” имат и хората, които стоят зад отбора. „Росица” е в щедрите ръце на земеделски производители  от селото- Румен Тодоранов, председателят на ПК „Солодарност 92”Илия Пендов и шефът на ППК  „Росица” Марин Богомилов. Момчетата не са лишени от нищо -  имат си нова екипировка и хубава база за тренировъчен  процес. И да паднат, и да бият - играчите на „Росица” празнуват всеки мач заедно...
С две ръце Илия Пендов подкрепя идеята за спортна паралелка в ОУ „Св. св Кирил и Методий”. Спортът е хубаво нещо, той е здраве, той изгражда личността като характер, учи децата да вземат по-рано решения, да бъдат отговорни и самостоятелни. Спортните занимания ще предпазят децата от залитане по модерните негативни неща в съвременното общество. Малчуганите няма да имат време дори да си помислят за алкохол и наркотици, а и дори някое от тях да посегне към тях, треньорът ще го спре. Паралелката ще бъде една школа, която ще поддържа спортно майсторство. За децата ще се грижат отговорни професионалисти. Под нашето крило те ще бъдат в сигурни и добри ръце и родителите трябва да повярват това, обяснява позицията си Пендов.
Мечтата на треньора е малките „локомотивчета” да влязат в елитната група и да играят срещу грандовете на България ЦСКА и „Левски”. Следва метода на обучение и съветите на легендата Бончо Генчев и е уверен, че с хъса, с който работят и двамата, детско – юношеската школа наистина ще стане ковачница за бъдещи звезди. Семпли, но истински са мечтите му за „Росица” - желанието на Пендов е отборът да си се запази в този му вид - с изцяло местни футболисти. И мъжете да достигнат най-високо ниво за аматьорския футбол.  За горнооряховския „Локомотив” пък си пожелава да се завърне в професионалния футбол. А така ще се сбъдне още една мечта на треньора  - малките футболистчета ще бъдат амбицирани да следват пътя на батковците, а защо не и да постигат още по-големи успехи.

Снимки към новината
За да видите голямата снимка, моля кликнете на малката
За да видите голямата снимка, моля кликнете на малката
За да видите голямата снимка, моля кликнете на малката
 Добавяне на коментар
Автор на коментара:Вашия коментар:Въведете кода от картинката:

4396889

* RegNews.NET не носи отговорност за съдържанието на коментарите.