Вторник, 21 Май 2024
            
Велико Търново Други

Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе част от българската държавна делегация в Азербайджан

  10.05.2024 16:46
Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе част от българската държавна делегация в Азербайджан

Кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов бе част от официалната делегация, начело с държавния глава Румен Радев, която бе на посещение в Азербайджан.

Укрепването и задълбочаването на стратегическото партньорство и сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, сред които енергетиката, икономиката, високите технологии, иновациите, екологията, транспорта и туризма бяха във фокуса на посещението на българската официална делегация.

На 8 май двамата президенти Румен Радев и Илхам Алиев проведоха среща „на четири очи“ и ръководиха пленарните разговори между делегациите на двете държави, след което бе подписана Съвместна декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан. В пленарните разговори активно участие взе и кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Във водената от българския президент делегация участваха също така служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, председателят на Групата за приятелство България-Азербайджан в Народното събрание Хамид Хамид и представители на бизнеса.

Приятелските контакти между община Велико Търново и Азербайджан имат дългогодишна история. България получи от Азербайджан дарение в размер на 1 млн. и 200 хиляди евро за реставрация и социализация на крепостта „Трапезица", чрез Фондацията за историческо и културно наследство "Гейдар Алиев". АМР „Трапезица“ бе открит навръх 22 септември 2016-а година, а първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева бе удостоена със званието Почетен гражданин на Велико Търново. Тя е и „доктор хонорис кауза“ на Великотърновския университет.

„Отношенията между Азербайджан и България са приятелски и се основават на взаимното уважение и взаимната дружба. Ние от фондация „Гейдар Алиев” сме изключително горди, че имахме възможност да дадем своя принос за опазването на културно-историческото наследство на България. За времето, в което съм тук, видях гражданите на Велико Търново да се отнасят с почит към това културно наследство. Трогната съм от подобно отношение, защото именно такова отношение към миналото формира принципите на държавността”, каза Мехрибан Алиева минути след като кметът Даниел Панов й връчи символите на най-престижното звание на Старата столица.

През есента на 2022-а година, в рамките на официална среща между президентите на България Румен Радев и на Азербайджан - Илхам Алиев, бе подписан меморандум за партньорство между историческите и културни столици на двете държави  – Велико Търново и град Шуша. В рамките на това сътрудничество вече се работи по съвместни проекти, предвиждащи инвестиции в публични обществени обекти. А кметът на Велико Търново покани своя колега и общината на град Шуша за почетен партньор на тазгодишното издание на Международното изложение „Културен туризъм“, което предстои да се проведе през октомври в старопрестолния град.

С решение на Народното събрание от 16 април 2019 г. Велико Търново е признат за историческа и духовна столица на България. От януари 2021 г. град Шуша е обявен за културна столица на Азербайджан. Градът е известен като „Малкият Париж“, „Кавказкият храм на изкуството“, „Люлката на азербайджанската музика“ и „Консерваторията на Изтока“ – място, където са израснали много видни занаятчии, музиканти, архитекти, калиграфи, талантливи художници и писатели, личности, дали своя принос за съкровищницата на световната култура. Шуша има голямо стратегическо значение за Азербайджан както заради географското си местоположение, така и поради историческите и културни възможности.

Снимка: Пресслужба на Президента на Р. България


Ключови думи
Панов Азербайджан
Последни
Седмицата
Анкета