Неделя, 19 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Празник на хората предизвика в състезание учениците на СУ „Вичо Грънчаров”

  07.05.2024 11:53
Празник на хората предизвика в състезание учениците на СУ „Вичо Грънчаров”

Началото на една нова традиция поставиха в СУ „Вичо Грънчаров” в навечерието на патронния празник. В надиграването за първия Празник на хората се включиха четири паралелки, но със сигурност догодина ще са повече заради емоцията, която донесе на всички участници и зрители. Новата инициатива е породена от желанието ни да насърчим децата да запазят българските традиции, да харесват обичаите, танците и песните, които ни правят една общност, обяснява идеята директорът Нели Атанасова.

В първото състезание се включиха 5 „а”, 5 „б”, 8 „а” и 11 „а” клас. Всеки клас имаше пълна свобода да избере с какъв танц да се представи. Тричленно жури от психолога, педагогическия съветник и 10-класника Васил, който танцува във ФК „Сидер войвода”, оценяваше изпълненията. Критериите бяха – брой участващи ученици, хореография и изпълнение и външен вид.

Безспорен победител е отборът на 5 „а”, който се представи с цял спектакъл, вдъхновен от обичаите и ритуалите по Гергьовден. В представянето се включиха всички ученици от класа, включително и класният ръководител Златомира Ангелова. И групата на 11 „а” се водеше от класната Еленка Йотова, но беше доста по-малобройна, така че остана на второ място.

Всички участници в надиграването бяха аплодирани и насърчавани от цялото училище. Първият Празник на хорото завърши, разбира се, с масово хоро, в което се включиха почти всички ученици и учители.


Ключови думи
Празник на хорото СУ "Вичо Грънчаров" Горна Оряховица