Петък, 03 Май 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Шахматната надежда Теодор Тутеков предизвика кмета на Горна Оряховица на двубой в парк „Христо Ботев”

  19.04.2024 15:56
Шахматната надежда Теодор Тутеков предизвика кмета на Горна Оряховица на двубой в парк „Христо Ботев”

Демонстративна среща по ускорен шах ще направят в парк „Христо Ботев” кметът Николай Рашков и многократният медалист от шахматни турнири Теодор Тутеков.

Идеята е да се направи популярен този спорт и да се привлекат нови последователи на 12-годишния Теодор, който е сред големите шахматни надежди на България.

Шахматът развива интелектуалните възможности. Тео е не само надарен шахматист, но и отличник в ОУ „Иван Вазов”. Освен това, от родителите му разбрах, че има проучване, според което няма човек, занимаващ се с шах, който да страда от болестта на Алцхаймер. Много искам децата ни да се интересуват и занимават с такива смислени неща като шаха. Ако постепенно започнем да ги увличаме, след време ще имаме едни умни и качествени личности, които да движат обществото и страната ни напред, обяснява идеята на шахматния двубой Николай Рашков.

На възрастта на Теодор днешният кмет също е бил картотекиран състезател по шахмат. В последните години не е изиграл и една партия, но смело влиза в битката с идеята, че ако ще падаш, поне да е от най-добрите.

Шахматният дуел е на 30 април от 16 часа в парк „Христо Ботев”. Срещата е открита за публика.


Ключови думи
Теодор Тутеков шах Николай Рашков Горна Оряховица