Понеделник, 29 Апр 2024
            
Лясковец Общество

Лясковското училище „Цани Гинчев“ работи по внедряване на зелени практики с партньори от четири държави

  09.04.2024 10:47
Лясковското училище „Цани Гинчев“ работи по внедряване на зелени практики с партньори от четири държави

От 2023 г. лясковското Начално училище „Цани Гинчев“ работи по проект „Зелено училище“, финансиран по програма „Еразъм+“. Партньори са Национален колеж „Спиру Харет“, гр. Текуч - Румъния, Частна гимназия „Филиз“, гр. Одрин - Турция, Гимназия „Земина“, гр. Паркоис - Литва и НПО „Мине Ваганти“, гр. Сассари - Италия. Към момента са осъществени две срещи за обмяна на опит в градовете Текуч и Сассари. Междувременно партниращите си организации координират дейностите чрез онлайн срещи веднъж месечно. Eкипът на „Цани Гинчев“ отговаря за една от основните дейности по проекта – изготвяне на ръководство за добри практики на „Зелено училище“, преведено на шест езика.

През периода 16-18 април 2024 г. в Литва ще се проведе среща на върха на Съвета на Европейските зелени училища. Това е неправителствена, нестопанска, аполитична и независима организация с обществена полза, създадена съгласно европейското законодателство. Целите на Съвета са да повиши нивото на екологична култура, интереса към „зелените сгради“ и да привлече колкото се може повече хора към здравословен начин на живот. Срещата на върха е официална, на която партньорите участници ще обсъдят внедрените практики в училищата, прилагани досега, техния успех и новите инициативи, които предстоят.

В изпълнение на дейностите по проекта в НУ „Цани Гинчев“ Лясковец се реализираха редица мероприятия като отбелязване на традиционния за училището Ден на водата, също включване в кампанията „Часът на Земята“, както и в Седмицата на гората и в Деня за Земята.

По проекта се извърши и подмяна на съществуващото осветление с енергоспестяващо, периодично се почиства около школото, в училищния двор и зелените площи, които се облагородяват се с цветя, храсти и дървета. Учителите и децата често чистят и емблематичната природна местност в Лясковец Светицата, участват и в кампаниите „Капачки за бъдеще“, организират инициативата „Влез в зеления кръг“, международна изложба на тема „Заедно за по-чиста околна среда“ и много други прояви. По проекта се организират и забавни викторини и спортни игри, свързани с рециклиране, изработване на коледна украса, на табло за пожелания от отпадъчни материали и лексикони от рециклирана хартия.

През месец юни предстои последна среща за финализиране на дейностите, заложени по проекта. Домакин ще бъде Частно училище „Филиз“, гр. Одрин. На срещата ще се обсъждат бъдещи дейности и партньорства в областта на управлението на зелените сгради и тяхното прилагане в училищата.


Ключови думи
НУ Цани Гинчев