Събота, 27 Апр 2024
            
Общество Свищов

Ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново се срещна с представители на институции и бизнеса в община Свищов

  29.03.2024 11:50
Ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново се срещна с представители на институции и бизнеса в община Свищов

Поредица от срещи стартира ръководството на ОДМВР – В. Търново с представители на общини, институции, бизнес и граждани на отделните общини на територията на област Велико Търново. Срещите са инициирани от професионалното ръководство на МВР, а идеята е да се привлекат бизнеса и обществеността към инициативата на Министерството за стартиране на програмата „Детска академия за превенция и спорт“ на национално ниво, както и за синхронизиране на работата на отделните институции по места.
Първата среща бе организирана от РУ – Свищов и се проведе в четвъртък в сградата на Община Свищов. На нея присъстваха заместник-директорът на ОДМВР – В. Търново комисар Христо Христов, началникът на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново комисар Йосиф Павлов, началникът на РУ – Свищов главен инспектор Момчил Златев, председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, служители на РУ – Свищов, РС „ПБЗН“ – Свищов, ГПУ – Свищов, представители на дирекции в Община Свищов, социални институции, учебни заведения и бизнеса.
Срещата откри началникът на РУ – Свищов. Той запозна присъстващите с криминогенната обстановка на територията на общината от началото на годината до момента. Инспектор Детска педагогическа стая при РУ – Свищов Лора Георгиева изнесе подробности относно програмата „Детска академия за спорт и превенция“.  Тя разясни, че целта й е да обхване и ангажира с полезни дейности в различни сфери подрастващите по време на летните месеци.

В община Свищов вече са положени основите и е създадена организация за стартиране на програмата. В осъществяването й ще си партнират РУ – Свищов, Община Свищов, ГПУ – Свищов, РС „ПБЗН“ – Свищов, Център за обществена подкрепа, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Градска библиотека. Предвижда се сбирките да се провеждат в сградата на Център за обществена подкрепа, а целевата група ще е на възраст 8-13 години, обясни още Лора Георгиева.

Тя добави, че през ваканцията децата, участващи в програмата, ще имат възможност да се включат в беседи, касаещи безопасното поведение в интернет, трафика на хора, безопасността на движение по пътищата, действия при бедствия, вредата от наркотиците и др. проблемни теми.
За да бъдат обхванати и децата от малките населени места на територията на  общината, лекторите ще ходят по селата, а беседите ще се провеждат в читалищата.
Заместник-директорът на ОДМВР – В. Търново комисар Христо Христов заостри вниманието на присъстващите към приоритетите в работата на Министерството на вътрешните работи и специално внимание обърна на телефонните и интернет измами. Той апелира присъстващите да не се поддават на съблазнителни обещания, отправени от непознати в социалните мрежи и да не предоставят лични данни, номера на  банкови сметки или пароли.
Комисар Йосиф Павлов обясни, че новата програма вече работи от няколко години в други общини на област В. Търново и дава добри резултати и при необходимост може да се черпи опит от тях. Той засегна въпроса за видеонаблюдението и ползите от него в работата на полицията. Сподели, че предстои приемните на полицейските и младши полицейски инспектори да се оборудват с нова техника, предвид въвеждането на автоматизирана информационна система, както и за предприетите действия от страна на ръководството на ОДМВР – В. Търново за работа на ротационен принцип по отношение пътния контрол.
Според д-р Кристиян Кирилов, в Свищов и околните села обстановката е сравнително спокойна, което е доказателство, че служителите в РУ – Свищов си изпълняват професионално и достойно служебните задължения. По отношение на телефонните измами предложи полицейските инспектори да проведат срещи в клубовете на пенсионера, с цел да се заостри вниманието на възрастните хора, които най-често стават жертва на този вид престъпления.
От изказванията на присъстващите стана ясно, че Общината, полицейското управление и институциите в Свищов работят добре и в синхрон и резултатите са на лице.
Подобни срещи предстоят във всички общини на територията на област В. Търново.

 


Ключови думи