Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество Политика

Местни избори 2023 приключиха окончателно: ВАС отхвърли жалбата срещу избора на кмет в Горна Оряховица

  21.03.2024 11:24
Местни избори 2023 приключиха окончателно: ВАС отхвърли жалбата срещу избора на кмет в Горна Оряховица

Пет месеца след гласуването Местни избори 2023 приключиха окончателно за Горна Оряховица. Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу избора на Николай Рашков за кмет. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, така че с него формално се слага край на изборите.

Жалбата, която гледа 5-членен състав на ВАС, е срещу решение на Административен съд – Велико Търново. С въпросното решение ВТАС отхвърли искането на бившия кмет инж. Добромир Добрев да се отмени решението на Общинската избирателна комисия за обявяване на резултатите от втория тур на местните избори. Инж. Добрев оспорва машинното гласуване по време на балотажа, тъй като именно от машинния вот идва разликата от 424 гласа в полза на избрания за кмет Николай Рашков. ВТАС разпореди повторно преброяване на голяма част от бюлетините, но не откри съществени грешки, които да променят вота. Не бе уважена и претенцията срещу удостоверяването на машините, с които се гласува. И в крайна сметка жалбата бе отхвърлена.

Върховните съдии потвърждават правилността на решението на Административен съд – Велико Търново и осъждат Добромир Добрев да плати 1000 лева съдебни разноски на Николай Рашков.


Ключови думи
местни избори Горна Оряховица жалба