Събота, 27 Апр 2024
            
Други Елена

Общинското предприятие „Благоустрояване“ пое сметосъбирането в община Елена

  20.03.2024 15:50
Общинското предприятие „Благоустрояване“ пое сметосъбирането в община Елена

От началото на месец март т. г. вече услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване на територията на община Елена се извършват от общинското предприятие „Благоустрояване“.

Община Елена като представител на изпълнителната власт е длъжна да предоставя определени услуги, които са в интерес на местната общност и създават нормална жизнена среда. Това може да се постигне със собствени средства и ресурс чрез създаването на Общинско предприятие по реда на Закон за общинската собственост. Изхождайки от факта, че през последните години се отбелязва недостиг на работна ръка и все по-трудно се намират изпълнители за извършването на малки по обем и стойност строителни работи и механизирани услуги общинското предприятие има редица предимства пред останалите съществуващи алтернативи за работа и по конкретно: Общинското предприятие за разлика от търговското дружество няма за цел реализация на печалба. Това следва от целите и естеството на дейностите, за осъществяването на които се създава предприятието и ще доведе до намаляване стойността на предлаганите услуги; общинското предприятие е част от общинската структура, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, позволява оптимално планиране на необходимите ресурси, включително и инвестиционни за изпълнение на дейността, непрекъснат оперативен контрол върху разходите, количеството и качеството на изпълнение; дейността на предприятието се определя от решенията на Общинския съвет и кмета. Това позволява гъвкавост, отговаряща на потребностите на населението; като част от структурата на общината ще се упражнява по ефективен контрол за законосъобразност и целесъобразност при разходването на средства и извършване на услуги.

Същевременно разходите за обезпечаване на дейността по сметосъбиране драстично са се завишили и са непосилни за общинския бюджет. Такса битови отпадъци при 100% събираемост не е достатъчна да покрие задълженията спрямо изпълнителя по действащия до сега договор за сметосъбиране и сметоизвозване. Поради тази причина с Решение на Общинския съвет Елена са предприети постъпки към закупуване на сметосъбираща техника за нуждите на Общинско предприятие „Благоустрояване“. След успешно провеждане на обществени поръчки, специализираните автомобили вече извършват услугите, а на последната сесия на Общинския съвет с решение в основния предмет на дейност на общинското предприятие бяха допълнени услугите по сметосъбиране, сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци и поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване на територията на община Елена.

Завишена е и числеността на предприятието с оглед увеличаване на дейностите, които ще изпълнява. Управлява се от директор, назначен е счетоводител, изпълняващ функциите и на човешки ресурси. Численият състав в дейност благоустрояване са трима шофьори на товарен автомобил и четирима работници поддържка, в дейността по сметосъбиране и сметоизвозване – ръководител техническа поддържка, двама шофьори, петима сметосъбирачи и седем метачи.


Ключови думи
Благоустрояване