Понеделник, 29 Апр 2024
            
Други Павликени

В с. Вишовград започва обновяването на зелена площ и нова детска площадка

  13.03.2024 16:05
В с. Вишовград започва обновяването на зелена площ и нова детска площадка

В с. Вишовград започва рехабилитация на съществуващата озеленена площ в центъра на селото и ремонт на съществуващата детска площадка.

Кметът на Община Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Кметство Вишовград Иван Иванов и началникът на отдел „Водено от общностите местно развитие“ в Министерството на земеделието и храните Стефан Спасов дадоха официален старт на строителните работи на обекта, като направиха символичната първа копка.

Обектът е част от проект „Рехабилитация на обществени зелени площи, детски площадки и площадно пространство в населените места на община Павликени - с. Вишовград и с. Димча”, финансиран по Програма за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. чрез Подкрепа за местно развитие по LEADER, по процедура на Местна инициативна група „Павликени - Полски Тръмбеш“, мярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”.

Строително-монтажните работи в с. Вишовград са на стойност 98 507 лева, като от тях 66 594 лв. са безвъзмездна финансова помощ от ПРСР, а съфинансирането от бюджета на Община Павликени е в размер на 31 913 лв.

Инвестиционното намерение на Община Павликени предвижда изцяло да се реконструира съществуващата алейна мрежа, както и кътовете за отдих. Старите съоръжения за игра ще бъдат премахнати и в североизточната част на обекта ще се изгради детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасност, и ще бъдат монтирани съоръжения за деца от 3 до 12-годишна възраст: комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, равновесие и ролеви игри и люлка тип „Махало“. Детските съоръжения ще бъдат монтирани върху синтетична ударопоглъщаща настилка.

Площадката ще бъде заобиколена от алея, върху която ще се разположат градински пейки и кошчета за отпадъци. Старата чешма-фонтанка ще се подмени с нова. В близост до нея ще се монтира петоъгълна дървена беседка с крайстенни пейки и маса. Нефункциониращият бетонов фонтан ще се преобрази в цветарник за сезонни цветя и храсти. Около него ще се разшири алеята, ще се поставят пейки и пространството ще се трансформира в уютен кът за отдих.

Предвижда се да се ремонтира и съществуващата чешма с корито зад подпорната стена от юг.

Съществуващата дървесна растителност ще се допълни с нови различни видове дървета и ще се добавят малки групи цъфтящи храсти.

„Пожелавам Ви новата детска площадка да бъде привлекателно място и да създава още по-разнообразна среда за Вашите деца, както и за внуците Ви, които се прибират тук през лятото. Пожелавам Ви кътовете за отдих да се превърнат в любимо Ваше място, в което да се събирате на сладка раздумка за живота“, каза в словото си кметът инж. Манолов. Той благодари на МИГ „Павликени – Полски Тръмбеш“, която през годините се утвърди като важен инструмент за инвестиции в населените места.

Своята благодарност за започването на рехабилитацията на зелената площ изрази и кметът на с. Вишовград Иван Иванов.

„С удоволствие идваме в Павликени, където виждаме, че наистина се работи и се случват неща“, каза Стефан Спасов. „Зад всяка първа копка стои не само строителната работа, но и много друга работа на експерти, които не се виждат, но е доста обемна и трудоемка. Без взаимодействието на всички не е възможно тя да се случи“, подчерта Стефан Спасов.

Гости на събитието бяха и директорът на Областна дирекция „Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция Цветан Иванов,             изпълнителният директор на МИГ „Павликени - Полски Тръмбеш“ Юлиян Вълчев, заместник-кметовете на Община Павликени инж. Албена Петрова и инж. Анастасия Вачева и др.

Протойерей Димитър да отслужи водосвет за здраве и благословение на работата по обекта.

В резултат от изпълнението на проекта централната част на с. Вишовград ще придобие нов съвременен облик. Ще бъдат създадени условия за пълноценен отдих на жителите и гостите на Вишовград, както и за забавления и игри на децата.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „Стройко“ ООД - Трявна с управител инж. Иван Трайков.

Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „Кима Консулт” ЕООД - Пловдив с управител инж. Марин Младенов.

Фирма „Проект Плюс” ООД - Велико Търново с управител арх. Цветелин Радев, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

Срокът за изпълнение на строителството е 47 календарни дни.

През следващата седмица ще започне рехабилитацията и на обекта в с. Димча в рамките на същия проект.


Ключови думи
Вишовград