Събота, 27 Апр 2024
            
Политика

ЦИК: За да гласуват на евроизборите, гражданите трябва да имат най-малко 3 месеца уседналост

  05.03.2024 14:27
ЦИК: За да гласуват на евроизборите, гражданите трябва да имат най-малко 3 месеца уседналост

За да гласуват на евроизборите през юни, гражданите трябва да имат най-малко 3 месеца уседналост в България или друга държава членка на ЕС, съобщават от Централната избирателна комисия.

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., Централната избирателна комисия обръща внимание, че в Изборния кодекс е налице изискване за уседналост като условие за упражняване на активното избирателно право – право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат гражданите, които са „живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“, посочват от ЦИК.

Българските граждани трябва да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България или постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес в друга държава – членка на Европейския съюз.

Гражданите на друга държава – членка на Европейския съюз – да имат адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава – членка на Европейския съюз./ сн. архив


Ключови думи
евроизбори уседналост