Неделя, 28 Апр 2024
            
Елена Общество

Тържествено отбелязване на националния празник 3 март в община Елена

  03.03.2024 18:16
Тържествено отбелязване на националния празник 3 март в община Елена

Тържественото честване по случай Националния празник на Република България в Елена започна с ритуал по издигане на националния флаг от кмета на общината инж. Млъзев на площад „Христо Ботев“ в града.

Венец бе поднесен пред паметника на свободата от кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев и председателя на общински съвет Елена г-н Стоян Златев. Венци и цветя бяха положени от Ротари клуб Елена, Музей на Възраждането, Средно училище „Иван Момчилов“, Начално училище „Иларион Макариополски“ град Елена, Сдружение „Заедно за Елена“ .

След тържествена част на площад „Христо Ботев“ отбелязването на 146 години от Освобождението на България продължи пред паметника на Вълчан войвода в село Раювци.

Там празничната програма по случай Деня на Освобождението започна със словото на инж. Дилян Млъзев, в което той отбеляза: „Трети март е денят, когато празнуваме свободата. Свободата да съхраняваме културата си, да спазваме традициите си, да изповядваме вярата си и да се наричаме българи, гордо и без страх. Нека тази дата бъде вдъхновение за всеки един от нас, за да продължим да изграждаме силна и просперираща България.“

Край паметника на Вълчан войвода също бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и преклонение – от Фондация „Звезди по звездите“, от Община Елена и Общински съвет Елена, от народните представители Димитър Николов и Тома Биков, от жителите на село Раювци, от родолюбиви граждани.

За събралите се на живописната поляна в близост до язовир „Йовковци“ – еленчани и гости, празникът продължи с патриотични слова, както и с богата програма, в която взеха участие танцова формация „Елика“ и момичетата от танцова фолклорна формация „Балканджийче“ към НЧ „Напредък – Елена – 1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова.

 


Ключови думи
3 март Вълчан войвода