Понеделник, 18 Дек 2023
            
Общество Свищов

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе официален гост на откриването на учебната година в СА „Димитър А. Ценов”

  18.09.2023 16:47
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе официален гост на откриването на учебната година в СА „Димитър А. Ценов”

На 18 септември от 11:00 часа, с академично тържество в Аулата СА „Димитър А. Ценов” – гр. Свищов бе открита новата учебна 2023/2024 година. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе официален гост на събитието, което бе уважено и от редица специални гости, сред които народни представители, областните управители на Велико Търново и Бургас, кметът на Свищов, представители на държавни и обществени институции, общинското ръководство и др.

Новата академична учебна година бе благословена от архиерейския наместник отец Руслан Личев, а ректорът на Академията проф. Марияна Божинова приветства студентите и своите колеги с думите: „Днес е специален ден, защото ние ставаме съмишленици в едно ново пътуване към знание, развитие и постижения, обединени от желанието за израстване – интелектуално и личностно, и придобиване на умения, които ще трасират общия ни път към успеха!“.

Приветствено слово произнесе също министър Андрей Цеков, който каза: „В днешния ден бих искал да ви поздравя най-вече с големия празник на духовността и знанието, тъй като откриването на всяка една учебна година бележи преклонение към познанието… В този смисъл съм изключително щастлив да видя в тази зала събрани както апостолите на познанието, в лицето на академичното ръководство и преподавателите, така и студентите – младостта и бъдещето, на които разчитаме да променят България към по-добро!“. Министърът се обърна към младите хора като ги поздрави с избора, който са направили и им пожела здраве, упорство и никога да не губят смелостта и дръзновението да мечтаят.

По традиция кметът на Свищов д-р Генчо Генчев отправи поздрав към студентите, техните преподаватели и академичния състав, и връчи наградата, която се присъжда по решение на Общински съвет – Свищов от 2005 г., за отличник на випуска. Тази година наградата заслужено получи Николета Стоянова Иванова, завършила с пълно отличие образователно-квалификационна степен „бакалавър“, в спец. „Счетоводство и контрол”, към факултет „Стопанска отчетност“. Кметът на Свищов подчерта, че присъстващите специални гости, голяма част от които са завършили в Стопанската академия са чудесен пример за това какво представлява висшето учебно заведение, какви хора изгражда и какви личности създава – хора които са пример за успех. „България има нужда от умни, можещи, знаещи, креативни граждани и аз мисля, че СА „Д. А. Ценов“ е висшето учебно заведение, което ще ви подготви по най-добрия начин за утрешния ден!“, обърна се към студентите Генчо Генчев и каза още: „Изправени сме пред много предизвикателства в бъдещото, защото сме на прага на новия Инвестиционен програмен период 2021-2027 г., когато се коват най-важните стратегически документи за развитието на една общност, на една община. Тук попада и висшето образование, и сега е моментът с делата си всички институции да се обединим, и поставим образованието като изконна ценност, защото е доказано във времето, че най-добрата инвестиция е в младите хора и е инвестиция за по-добро бъдеще!“.

Обръщение към своите колеги-първокурсници отправи и Нургюл Салимова – вицешампион от Световната купа по шахмат за жени ‘2023 в Баку, която получи специално приветствие за „Добре дошла!“ от ръководството на Академията и ректора проф. Марияна Божинова.

Приветствени слова към студентите и преподавателите бяха поднесени също от специалните гости на събитието, от името на първокурсниците в Стопанска академия и от Студентския съвет към свищовската Алма Матер.


Ключови думи
Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета