Понеделник, 03 Oct 2022
            
Велико Търново Икономика

Над 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП

  12.10.2021 09:45
Над 2,7 млрд. лв. ДДС обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП

Над 2,7 млрд. лв. ДДС са постъпили обратно в касите на изрядния бизнес след автоматизирана оценка на НАП и без необходимост от възлагане на проверка или ревизия, съобщават от Агенцията. Това е възможно благодарение на внедрената преди няколко години информационна система „Контрол“, която извършва автоматизиран анализ на постъпилите искания за възстановяване на данъци, уточняват от приходната администрация.

Когато дружеството, подало такова искане, е с ниско рисков профил, няма задължения към бюджета, внася редовно и в срок дължимите данъци и осигуровки, и не на последно място – няма данни за участие в схеми за ДДС измами, софтуерът позволява възстановяване на данък без човешка намеса и без възлагане на проверка или ревизия.

По същия ред, от внедряването на системата досега, на коректни фирми и физически лица, са възстановени над 256 млн. лв. корпоративен данък и почти 61 млн. лв. данък върху доходите.

В същото време специализираният софтуер на НАП насочва вниманието на данъчните към проблемни области и рискови зони и позволява извършването на електронни ревизии. Същите изключват необходимостта да се копира голям обем документи на хартия, тъй като счетоводните данни се проверяват и анализират дистанционно, а това значително улеснява бизнеса, коментират от НАП. През последните три години НАП е приключила 830 електронни ревизии в страната, които са установили допълнително над 57 млн. лв. дължими данъци и осигуровки.

 


Ключови думи
НАП Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати