Неделя, 02 Oct 2022
            
Лясковец Общество

Фалшива новина отпреди 10 години за масови съкращения създаде паника в „Аркус” и в „Бюрото по труда”

  06.10.2021 10:24
Фалшива новина отпреди 10 години за масови съкращения създаде паника в „Аркус” и в „Бюрото по труда”

Новина за предстоящо масово съкращение в „Аркус”, което ще засегне 600 работници, предизвика паника не само в завода, но и в горнооряховското „Бюро по труда”. Цял ден съм отговаряла на запитвания от журналисти, инстанции и от фирми, които искат да наемат освободените работници. Но няма такова нещо. Изумена съм как от една фалшива новина може да се създаде такова напрежение, коментира шефката на „Бюрото по труда” Нели Николова.

Фалшивата новина тръгва от пловдивски сайт, който цитира „Десант”, а после се появява и в местни сайтове, както и във Фейсбук. В текста се говори за съкращаване на 45% от работещите в „Аркус”, като се цитира самата Нели Николова, както и Донка Александрова в качеството й на председател на КНСБ.

От споменаването на Донка Александрова, която отдавна е пенсионер, разбрах, че става дума за нещо фалшиво, обяснява Нели Николова. След разследването, което направили, в „Бюрото по труда” стигнали до извода, че фалшификатът тръгва от действително събитие, но случило се преди 10-12 години. Тогава наистина е имало предизвестие от „Аркус” за масови съкращения, които всъщност и тогава не се осъществили в този размер, в който е описано в статията. Вероятно тази стара новина е попаднала на някой „журналист”, който я претоплил покрай смъртта на шефа на „Аркус” инж. Банко Банков. И цялата история започва да звучи наистина достоверно, съшивайки цитати и факти, които са верни, но нямат отношение към реалното положение във фирмата.

Истината е, че няма никакви индикации за масови съкращения. В „Аркус” работят много хора на срочни договори и при намаляване обема на работа някои се пращат на борсата. Но в никакъв случай не става въпрос за масови уволнения и някаква криза след смъртта на инж. Банков.


Ключови думи
Аркус съкращения фалшива новина
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати