Петък, 30 Сеп 2022
            
Други

Неизвестността за началото на учебната година удари и по книжарниците

  05.09.2021 08:45
Неизвестността за началото на учебната година удари и по книжарниците

В навечерието на всяка учебна година задължителна тема за медиите е колко ще струва подготвянето на един ученик за училище. И тази година не липсват такива материали, като в различните градове се обединяват около различни цифри. 200-300 лева, казват, е минималният разход за напълването на една ученическа раница с най-необходимите пособия и един кат дрехи.

Нищо не е като други години и въобще не личи да идва началото на нова учебна година, казват обаче книжарите, за които обичайно последните дни на август и началото на септември са най-усиленият период в годината. Няма ги навалиците от развълнувани родители, които отмятат по списък задължителните пособия и материали. Няма го и разточителното разнообразие от раници, пенали и какви ли не други лъскави джаджи, с които децата се хвалят в училище.

Единици са родителите, които идват със списък, даден им от учителите, и той обикновено е крайно минималистичен. Повечето изчакват да видят как ще започне учебната година и въобще ще се ходи ли на училище. Ако ще са у дома пред компютъра, защо са им безброй тетрадки, химикали и пособия, казват си родителите. И с право, естествено. Купуват само най-необходимото, колкото да стигне за няколко дни, разказват в книжарница „Хелиос”, която други години по това време се пука по шевовете, а сега е доста спокойна.

Книжните борси, складовете и самите книжарници зареждат също така минималистично и много внимателно. В същото време обаче всяка нова стока идва с нова, и то по-висока цена. Още миналата година „Просвета” вдигна цените, очакваме да ги последват и останалите издателства. Канцеларските материали пък, особено вносните, са също значително поскъпнали. На старите цени са единствено най-простите стоки. Обикновена тетрадка от вестникарска хартия е 50 ст. за 60 страници. С офсетова хартия е 90 стр. Доставните цени са малко по-високи, но книжарницата не мърда своите цени, за да са достъпни и за хората в най-трудно положение. Вносните и лъскави тетрадки с модни картинки идват с 10-тина стотинки по-скъпи от миналата година.

По-рано още през юни борси и складове започваха с презентациите си на нови стоки и зареждаха в огромни количества. Сега няма нищо такова, абсолютно мъртвило е и всеки чака да разбере как ще започне учебната година. Ако и тази година премине онлайн, за какво да се харчат хората за учебни пособия, които никой няма да ползва. Разбираемо е, опитват се да гледат философски на кризата в бранша книжарниците.

Освен от ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда), те страдат и от мощната конкуренция на големите вериги – най-вече „Джъмбо”, но и „Кауфланд” и „Лидъл”. Отделно пък и всяко квартално магазинче струпва купчина тетрадки и химикалки в навечерието на 15 септември. Но тази година за всички сякаш новата учебна година няма намерение да започва.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
книжарници Хелиос
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати