Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество Павликени

Енергоспестяващи мерки ще бъдат въведени в покрития плувен басейн в град Павликени

  16.07.2021 09:15
Енергоспестяващи мерки ще бъдат въведени в покрития плувен басейн в град Павликени

Енергоспестяващи мерки ще бъдат въведени в покрития плувен басейн в град Павликени. Заедно с това към обекта ще бъде изградено и отклонение от газопреносната мрежа. Началото на дейностите поставиха с първа копка за отклонението кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, управителят на фирмата изпълнител на строително-монтажните дейности Красимир Антонов и Димитър Русатов, представител на „Овергаз мрежи“.

Община Павликени финансира със собствени средства изпълнението на проекта „Въвеждане на енергоспестяващи мерки на покрит плувен басейн в кв.91, УПИ III по плана на гр. Павликени” на стойност около 433 541,89 лева с ДДС, като 432 000 лева са осигурени чрез кредитиране от Фонд „ФЛАГ” ЕАД.

С изпълнението на проекта ще се изпълни система от мерки за повишаване ефективността на потребление на енергия с цел намаляване консумацията и разходите за енергия с над 60% от досегашната, намаляване на отделяните емисии на парникови газове в атмосферния въздух с около 120 тона/годишно, подобряване качеството на околната среда.

В проекта е заложена подмяна на съществуващите най-големи консуматори на електроенергия в сградата с такива, използващи слънчева енергия или природен газ. За затопляне на водата в басейна и за подгряване на битова гореща вода ще бъде изградена слънчева водогрейна инсталация, включваща 90 бр. селективни слънчеви колектори.

Съществуващите локални електрически бойлери ще бъдат заменени с централен, отопляван от слънчева енергия и природен газ. Ще бъдат инсталирани газови котли за подгряване на БГВ и поддържане на температурата на водата в басейна в зададените граници при недостатъчно слънце греене, ще бъде подобрена енергоемката вентилационна инсталация като се инсталират термопомпени обезвлажнители и газова въздухоотоплителна секция.

Съгласно предварителните изчисления направената инвестиция ще се изплати за около три години.

 

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма СЕТАТЕХ ЕООД, гр. София. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „ВЕДИПЕМА” ЕООД гр. София с управител инж. Мая Алексиева. Фирма „НИКО-96” ЕООД гр. Горна Оряховица с управител Николай Цветанов, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

С изпълнението на проекта сградата на покрития плувен басейн ще постигне клас на енергийна консумация ”А”. Ще се подобрят значително енергийните характеристики на сградата. Ще се намалят вредното въздействие върху околната среда и разходите за енергия, ще се  увеличи дела на енергията от възобновяеми източници в обекти на Община Павликени. Изпълнението на предвидените дейности ще спомогне за създаването на устойчива и здравословна социална среда и по-висок стандарт на живот на

„Павликени има щастието да разполага с това съоръжение, за което дори и някои областни градове само могат да мечтаят. Чрез този проект Община Павликени ще даде своя принос в световен план за намаляване на вредните емисии от въглероден двуокис при производството на ток“, посочи в словото си инж. Емануил Манолов. Той припомни, че вече шест години басейнът посреща плувци от далечни градове и е домакин на редица турнири за деца и за водни спасители.

„Надявам се, че с оптимизирането на разходите ще можем да предлагаме още по-добра услуга на гражданите. Трениращите тук ще бъдат достойни последователи на успешните плувци и почетни граждани на град Павликени Николай Ганев и Антъни Иванов“, каза инж. Манолов.

Срокът за изпълнение на проекта е деветдесет календарни дни.

Водосвет за успешно начинание отслужи протойерей Димитър, а децата от ДГ „Слънце“ поздравиха гостите със свои изпълнения.


Ключови думи
байсен Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати