Сряда, 29 Сеп 2021
            
ИЗБОРИ 11 ЮЛИ 2021

Доц. Милен Михов: ДПС влиза във властта

  29.06.2021 10:48
Доц. Милен Михов: ДПС влиза във властта

Очевидно вървим към едно формално правителство на малцинството – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, с парламентарната подкрепа на ДПС. А това сме го виждали и то е триумф на задкулисието и индиректно участие на ДПС в изпълнителната власт, заяви водачът на листата на “Българските патриоти” за 4 МИР доц. д-р Милен Михов.

– Доц. Михов, какви са наблюденията Ви за хода на кампанията до момента?

– Очевидно е, че е една от най-нечестните за последните 31 години. Нечестна е по процедура, по законодателна норма. Няма случай в годините на нашата крехка демокрация едно мнозинство два месеца преди изборите за напише Избирателен кодекс и да въведе промени, които съществено променят избирателната процедура и това да бъде именно в полза на т.нар. “партии на промяната”. Ясно е, че промените имаха за цел да ограничат възможностите на Българските патриоти с недемократични и дискриминационни средства. Ще дам само един пример с т.нар. “поправка Джамбазки”, която лиши партиите, представени в Европарламента, от участие в изборната администрация. Единствената такава партия е ВМРО. И това стана с гласовете на  “Демократична България”, която 4 г. се възползваше точно от тази законодателна норма и имаше право да участва. Няма обяснение защо намаляваме броя на ЦИК, но отговорът е прозаичен: за да могат т.нар. “партии на протеста” да имат мнозинство в тази комисия.

– Случайно ли беше увеличаването на секциите в чужбина?

– В никакъв случай. Очевидна е логиката с предложението на хората на Слави Трифонов и с гласовете на “Демократична България” и “мутрите” на Мая Манолова, зад гърба на които стоеше ДПС. С два гласа повече бяха приети решения, които дадоха възможност в Турция да се разкриват безконтролно секции и да се създадат условия ДПС да получи една голяма незаслужена турска “зестра”. Това ще доведе до увеличаване на парламентарната тежест на ДПС несъразмерно с нейното политическо влияние. Този подарък към ДПС естествено ще бъде върнат с парламентарната им подкрепа – виждаме, че лидерите на т.нар. “партии на промяната” героично заявяват, че няма да правят коалиция с ДПС, но нямат нищо против тяхната подкрепа. Очевидно вървим към едно формално правителство на малцинството – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, с парламентарната подкрепа на ДПС. А това сме го виждали и то е триумф на задкулисието и индиректно участие на ДПС в изпълнителната власт. Този проект може да бъде объркан с едно силно представителство на Българските патриоти, към което ВМРО и нашите съюзници се стремим в тези избори и твърдо вярваме, че ще го постигнем.

– Шансовете на коалиция Българските патриоти да влезе в парламента?

– Шансовете са значителни и те не се основават на платени социологически проучвания, а на резултатите от последните избори. Реалните резултати на трите партии от коалицията са приблизително 200 000 гласа и дори при намалена избирателна активност, процентът, който се очаква да получим, е далеч над границата за влизане. Кампанията, която водим с разговори на хората лице в лице, ни дава основания да смятаме, че те оценяват направеното от патриотите и въпреки критиките за участие в управлението с ГЕРБ, могат да оценят положителното. Доверието към нас не е загубено, напротив, то е дълбоко съхранено.

– Какво ви споделят хората?

– Преди всичко личните си ежедневни проблеми, свързани с икономиката, доходите, растящите цени, липсата на реална промяна от служебното правителство… Продължават старите подходи към дребния бизнес, който продължава да бъде притиснат от държавната администрация.

– Как виждате ролята на патриотите в бъдещия парламент?

– Ние си поставяме няколко основни цели. Първо, търсенето на помирение и диалог, защото без тях не може да бъде конструирано стабилно управление и да бъде позитивно водена политика. Политиката “срещу” и “изчегъртване” не може да бъде градивна! На второ място, фокусът трябва да бъде поставен върху демографската катастрофа с всичките й измерения като проблемите на образованието, здравеопазването, защита на традиционното семейство, подкрепа на отговорното родителство. Ние ще продължим да следваме своята политика за увеличаване на доходите на най-засегнатите слоеве като пенсионерите, на ход е индексирането на всички пенсии и поддържане на минималната пенсия на прага на бедността. Успяхме да го направим с огромни усилия, но не е достатъчно. Семейното подоходното облагане трябва да бъде развито, за едно дете работещото семейство да има възможност да възстановява платени данъци в размер на една минимална заплата, които за сл.г. трябва да бъдат 650 лв. За две деца това прави 1300, за три – 1900 лв. Безплатни детски градини, учебници, лекарства – това са първите стъпки за подкрепа на българското семейство и за преодоляване на демографската криза.

Важен е въпросът за изграждането на съвременни отбранителни способности. Армията беше приоритет и пряка отговорност на ВМРО, г-н Каракачанов направи изключително големи усилия в тази посока. За съжаление в кампанията сега виждаме едно мълчание по темата отбрана и въоръжени сили от политическите конкуренти, което е тревожен сигнал и ни навява на мисълта, че има политически сили с възможност да дойдат на власт, които ще спрат процесите на модернизация и социална защита на българските военнослужещи.

– Вие винаги сте били на принципна позиция по темата Северна Македония, но накъде отиват нещата?

– По тази тема нашите опоненти едва ли не обвиняват ВМРО и патриотите, че са главната причина за наложената негативна позиция на България спрямо интегрирането на Северна Македония в ЕС. Това от една страна ни ласкае, но от друга страна е неточно, защото тази позиция е приета от НС през 2019 г. с пълно единодушие и бе подкрепена от всички институции. Всеки, които иска да обслужва чужди интереси, ще трябва да направи компромис, който се разминава с националния интерес. България е в силна позиция и сблъсъкът с македонизма е неизбежен. Тя  трябва да следва своята неотклонна политика и да положи необходимите усилия чрез държавата и дипломацията да защити своята позиция. Тук ВМРО ще бъде неотклонно, но в България има политически сили, които за да стигнат до властта, са готови да направят компромис под натиска на една или друга  “велика сила”. Те не могат да намерят нашата подкрепа и именно едно силно присъствие на Българските патриоти е гаранция за защитата на националните интереси.

– Доц. Михов, как ще коментирате отношенията на патриотите с ГЕРБ?

– С ГЕРБ се работи много трудно и това го казваме след 4 г. управление. ГЕРБ все пак обаче е една от най-големите политически партии. Въпросът за коалиция или работа не стои на дневен ред, нашата цел не е непременно участие в изпълнителната власт. Целта ни е следване на определени политически принципи и решаване на конкретните проблеми – помирение, национално съгласие, демографски проблем, доходи, защита на семейството и националната сигурност. За всичко това ние сме готови да дискутираме с всички, освен с етническата партия ДПС, която очевидно ще бъде силно подкрепена и от г-н Ердоган в тези избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

 


Ключови думи
доц. Милен михов Българските патриоти
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати