Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Икономика

95 млн. лв. подкрепа с оборотен капитал е изплатена до момента от НАП

  31.03.2021 15:50
95 млн. лв. подкрепа с оборотен капитал е изплатена до момента от НАП

Над 10 000 заявления за безвъзмездна финансова помощ на обща стойност 95 млн. лв., са одобрени и изплатени до момента по програмата за подкрепа с оборотен капитал, администрирана от Националната агенцияз априходите. Кандидатите, които оперират над 15 000 обекта в страната, сред които заведения, обекти в търговски центрове тип МОЛ, туроператори и турагенти и много други, получиха днес по сметките си близо 15 млн. лв. финансиране по втората фаза на програмата за компенсиране на финансовите последици от противоепидемичните мерки, наложени през март.

По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени със заповеди на министъра на здравеопазването, получават 20 % или10 % от оборота си засъответните периоди на 2019 г. или 2020 г., припомнят от НАП.

Програмата ще продължи и в третата си фаза по отношение на бизнесите, засегнати от последната заповед на министъра на здравеопазването от 30.03.2021 г., с която се налагат ограничения на определени икономически сектори. Конкретните параметри на подпомагането се обсъждат съвместно от НАП и Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и ще бъдат оповестени до седмица. 

Оценката на проектните предложения продължава, като до края на седмицата ще бъдат одобрени за подпомагане още кандидатури.  

 „Ликвидната подкрепа с оборотен капитал достигна близо 100 млн. лв. в момент, в който бизнесът най-силно се нуждае от нея. Удовлетворени сме от това, че НАП може да е полезна за обществото дори в нетипична роля в сложната здравна и икономическа среда, в която се намираме“, каза изпълнителният директор на приходната агенция Галя Димитрова.


Ключови думи
НАП изплатени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати