Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Общество Сухиндол

На тържествена сесия определиха новите Почетни граждани на Сухиндол

  19.12.2020 08:03
На тържествена сесия определиха новите Почетни граждани на Сухиндол

Д-р Александър Маринов и доцент Андрей Кехайов са новите Почетни граждани на Сухиндол. Те бяха избрани единодушно по време на тържествена сесия, открита от председателя на местния парламент Борислав Вълев.
Д-р Александър Маринов получава званието посмъртно. Той е роден на 13.01.1936 г. в Сухиндол. Завършва гимназията във винарския град с отличен успех през 1954 г. и същата година е приет редовен студент във Ветеринарния институт на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Там проличава неговата любов за знания и трудолюбие. Завършва института с отличие и е канен в същия за преподавател и научна работа. Отдава сили и знания за развитие на животновъдството в родния си край. Участва в разработването на ваксини и усъвършенстване методите на лечение на животни.
Доц. Андрей Кехайов присъства на тържествената сесия. Той получи званието заради топлото си отношение към Сухиндол и помощта, която дава за запазване на Дома за пълнолетни лица с деменция в Горско Косово. Неговата биография е внушителна. Роден е на 23.12.1964 г. През 1991 г. завършва медицина във Висш медицински институт „Ив. П. Павлов“,  в Медицински университет София специализира хирургия през 1997 г., а през 2005 г. завършва „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ в Медицински университет - София. Защитава докторска степен по специалност „Социална медицина и организация на здравеопазването и фармацията“. В Клъстер академия в гр. Линц, Австрия през 2014 г. специализира по управление на клъстери.  През 2017 г. защитава докторска степен – доцент в Медицински университет София. От 2002 до 2009 г. д-р Кехайов е председател на Управителния съвет на Български лекарски съюз. От 2005 г. до настоящия момент е президент на Югоизточноевропейски медицински форум. хора. По инициатива на д-р Кехайов Дом за пълнолетни лица с деменция с. Горско Косово получи дарение на стойност 16 100 лева. Автор на 5 книги и над 200 научни доклада, монографии, статии публикувани в наши и в чужди научни издания и сборници. Участник с научни доклади и разработки във всичките 10 международни медицински конгреси на ЮЕМФ.
„Ние трябва да се грижим за всеки човек. Това е моята мисия. Запазването на Дома не е само запазване на работни места, това е отношение на инвестиции към хората. Ние трябва да преоценим нашите ценности във време, когато всички говорят за пандемията. Благодаря ви за гласуването, благодаря за това, че ми гласувахте почетното звание единодушно“, беше част от изказването на доц. Кехайов.
Той връчи на инж. Пламен Чернев почетния знак на Югоизточно-европейския медицински форум, на който е президент. От името на БЧК той му подари почетна грамота и медал.
За пръв път на сесия на местния парламент имаше и онлайн участие на гости. В заседанието се включиха синът на избрания посмъртно за Почетен гражданин Александър Маринов, ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров, Председател на организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар, както и председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Те останаха впечатлени от историята на Сухиндол и обещаха при първа възможност да посетят винарския град.
Към всички присъстващи се обърна и кметът на общината инж. Пламен Чернев, който произнесе силно слово за Сухиндол, развитието му през годините и за новоизбраните почетни граждани.  
„В Сухиндол сме богати с хора и приятели. Благодаря на всички, които се включиха в срещата. И до ден днешен за Сухиндол се говори. Малко известен факт е, че още през 1912-та година планът за железниците е минавал през Сухиндол. За съжаление тази линия не е осъществена от правителството на Цанков, но е подкрепена от Александър Стамболийски, който става депутат с мандата на Сухиндол. Продължавам да твърдя, че няма малки и големи хора. Хората са еднакви навсякъде. Те имат еднакви потребности, искат да живеят по-добре. Затова продължавам да твърдя, че ние сме първото стъпало на държавността. От нас започва държавата и затова няма да преставам да се боря за работа и справедливост. Това му трябва на народа. Надявам се с общи усилия да продължим да градим това, което сме започнали. Защото само единението, съзиданието и просвещението ще спасят нашия народ. “, сподели в словото си инж. Пламен Чернев.
В края на сесията поздравления към доц. Кехайов отправи и директорът на Дома за пълнолетни лица с деменция Вера Дукова.  А писателят Николай Иванов му подари две табла от откритата изложба по случай 50 години от обявяването на Сухиндол за град.
Тържествената сесия се проведе във връзка с юбилея на града, а кулминацията на празничната програма е днес, когато ще бъде вградена капсула за поколенията.


Ключови думи
Сухиндол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати