Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Култура Сухиндол

Изложба показва историята на Сухиндол през вековете

  17.12.2020 14:22
Изложба показва историята на Сухиндол през вековете

Забележителна изложба за историята на Сухиндол може да бъде видяна от днес в Ритуалната зала на града. Тя е подредена по случай обявяването на Сухиндол за град преди половин век и включва точно 50 табла с интересни факти, снимки и документи.
Изложбата беше подредена по идея на кмета инж. Пламен Чернев и реализирана от писателя Николай Иванов. Първите посетители на експозицията бяха изненадани от разкритите факти, които дават ново тълкуване на историята.
Сред документите са намерени сведения за участие на сухиндолец в четата до Ново село. Което прави общо четирима участници от населеното място в различни чети от Априлското въстание. Нещо, с което никое друго селище не може да се похвали, разказа Николай Иванов.
Изненадващо той подари едно от таблата на кмета, на което родственик на инж. Пламен Чернев свидетелства, че Филип Маджара е участвал в освободителното движение и е бил в затвора, след като турците го разкриват.
„Не случайно вашият кмет е такъв патриот, оказва се, че негов роднина вероятно е бил четник, защото обикновен човек не може да пише такова свидетелство“, обясни Николай Иванов.
Изложбата включва и разкрития за първото в страната дарение за пострадали руски войници през 1878-ма година. В автентичен списък са посочени поименно хора, които са дали собствени средства, за да помогнат. Това е най-ранният документ, който свидетелства за подобно действие и може да се счита за първоизточник на милосърдната дейност в България и първообраз на Българския червен кръст.
В интересната експозиция е поместена информация и за първия сборник в България, издаван от читалище „Трезвеност“, както и информация за килийното училище в Сухиндол. Именно там се оказва, че е зародена идеята за създаването на читалището от даскал Васил Неделчев.
Изложбата включва и табла за местните вестници, както и за първия хумористичен вестник в България- „Чесало“, който се издава именно в Сухиндол. На едно от таблата е документирано и пристигането на Тодор Живков в Сухиндол през 1970-та година, за да го обяви за град.
Особено интересно е таблото, което показва, че на практика Сухиндол е бил университетско селище. Тук в Сухиндол изпити са държали студенти по медицина, които след бомбандировките над София са преместени.
„Минаха 50 години, откакто държавния глава е обявил Сухиндол за град. С писателя Николай Иванов направихме тази кратка ретроспекция. Можеше да покажем много повече, но заради пандемията ограничихме таблата. Следващата година изложбата ще бъде много по-голяма и ще обхване всички периоди в историята на Сухиндол. Благодаря на Николай Иванов, че успя да намери безценни документи и факти, които до момента никой не е успял да открие“, сподели при откриването на изложбата кметът инж. Пламен Чернев.


Ключови думи
Сухиндол Пламен Чернев изложба
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати