Вторник, 16 Мар 2021
            
Велико Търново Други

Паметна плоча на подпоручик Александър Панайотов бе открита във Велико Търново

  24.10.2020 23:43
Паметна плоча на подпоручик Александър Панайотов бе открита във Велико Търново

ВМРО - Велико Търново отбеляза тържествено 127 г. от учредяването на организацията с официално откриване на плоча на подпоручик Александър Панайотов, поставена на едноименната улица в града.

Подпоручик Панайотов е роден в старопрестолния град. Бил е  военен инструктор и войвода в Илинденското въстание, загинал на брега на Преспанското езеро в защита на местното българско население. Едва от няколко години, по инициатива на доц. Милен Михов, бе решено тази малка уличка да носи името на подп. Александър Панайотов. Днес вече е факт и паметната плоча в негова чест, с кратка информация кой е бил този наш виден великотърновец. Както калоферци се гордеят с Ботев, както сливенци и старозагорци се гордеят със своите войводи, така и великотърновци да знаят и да се гордят, че са имали най-големия войвода в борбата за обединение и освобождение на всички българи, каза в словото си председателят на общинската структура на ВМРО-БНД Евгени Коев, припомняйки живота и делото на подп. Панайотов.

Събитието се проведе по повод 127-та годишнина от учредяването на 23 октомври 1893 г. на първия таен комитет в Македония. Шестимата апостоли, сложили началото на  организацията в Българската солунска гимназия, са лекар и няколко учители. По подобие на тайните комитети на Левски, само за няколко години те изграждат тайна организационна мрежа от комитети, която, макар и започнала в Македония,  се разпространява във всички български земи, останали извън границите на свободна България, в европейските вилаети на османската империя. Създадени са 6 революционни окръга, обхващащи територията от Черно море до бреговете на Охридското и Преспанското езерa.

Народният представител от ВМРО от Великотърновския избирателен район доц. д-р Милен Михов припомни историческите обстоятелства за създаването и дейността на организацията, в т. ч. и вдигането, с помощта на българската държава, на десетки българи от свободното княжество и на над 50 български офицери, най-голямо въстание срещу османската тирания в европейска Турция. В месеците неравна борба между над 25 000 четници с 250 000 турска армия, загиналите български въстаници са малко над 1000, а над 5000 вражески войници падат по бойните полета на Македония.  Отговорът на Османската империя е насочен срещу мирното население. По-късно в историята съюзници и изменници си поделят Македония, когато българската армия решава съдбата на войната в подстъпите на Одрин и Цариград.

С това се постави началото на дълъг, незавършен и до ден днешен македонски въпрос. Днес управляващите в Скопие искат да ни накарат да забравим за това. Искат с лъжа и измама, с изграденото с насилие, терор и убийства в комунистическа титова Югославия македонско съзнание, македонска нация, да влязат в демократична Европа. Те искат да забравим за жертвите, страданията и битките, водени в Македония - за родения в Кукуш Георги Николов Делчев (Гоце Делчев); за подп. Александър Панайотов, роден тук, в нашия град; за подп. Дрангов, роден в Скопие или за фелдфебел Христо Чернопеев, роден в Дерманци, Плевенско. Искат да разделим мъртвите на такива, които били македонци и на такива, които били българи. Да забравим всичко и да простим насилието. На това казваме: Няма да стане!", категорично заяви в словото си историкът и народен представител Милен Михов.

По думите му пътят напред за гражданите на Северна република Македония е в единство  с българската нация, в единство с майка България.

Ние няма да допуснем подмяна на историята и подмяна на истината, завърши словото си доц. Михов.

След официалните изказвания паметната плоча, пред която на пост стоеше караул,  бе открита, поднесени бяха венци и цветя.

На церемонията присъства зам.-министърът на правосъдието, зам.-областният управител на Велико Търново Ивета Кабакчиева, общински съветници, членове и симпатизанти на организацията и граждани.


Ключови думи
ВМРО Милен Михов подп. Александър Панайотов Евгени Коев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати