Събота, 01 Oct 2022
            
Общество

Спасяват кестените с швейцарска технология

  13.10.2018 06:49
Спасяват кестените с швейцарска технология

С нова технология експертите от фирма „ДДД1” се борят с един от най-големите врагове на кестеновите дървета – листоминиращите молци. Етнографски комплекс „Българка” стана първият обект в областта, който приложи иновативния и абсолютно природосъобразен начин, за да се пребори с вредителите. Произходът на този вид насекомо все още не е изяснен, но преобладават теориите, че той е привнесен за Европа вид.


Това обяснява и трудностите, които се наблюдават в опитите популацията му да бъде ограничена. Негови естествени биологични врагове са само някои паразитиращи оси и някои хищни птици. Какавидите на насекомото прекарват зимата в окапалите листа на кестена или в най-горния почвен слой. След затопляне на времето какавидите се активизират и от тях излитат възрастните индивиди, които създават ново поколение. От яйцата се излюпват ларви, които навлизат във вътрешността на листото, започват да се хранят с него и го унищожават.
Борбата с тези вредители е трудна, тъй като този цикъл се повтаря три пъти годишно, за лечението на кестеновите дървета обаче вече и у нас се прилага най-новото технологично средство, което напълно премахва необходимостта от външна обработка на дърветата с вредни препарати.
Чрез инжектирането на биологичен биоцид в корените на дърветата, който по никакъв начин не вреди на нормалното им развитие, листата се наситват с биологичен инсектицид.  Самата обработка включва пробиването на отвори в корените на дървото, в които се поставят биоразградими тапи и се инжектира биоцид, който с течение на времето достига до листата на дървото чрез ликовата му система.
След като яйцата на вредителите се излюпят и започнат да се хранят с листата на кестена, веществото попада в техния организъм и ги унищожава.


Методът е абсолютно нов за страната, а Етнографски комплекс „Българка” е едва третият обект в България, чиито дървета експертите от „ДДД1” лекуват със създадената в Швейцария иновативна технология.
Инжектирането на биоцида дава абсолютна гаранция за унищожението на вредителите, разказва инж. Жасмина Кантарева, която е еколог към фирма „ДДД1”. Гаранция има и че по никакъв начин обработеното дърво, нито хората около него, не могат да бъдат засегнати от обработката.
Фирмата е първата у нас, която предлага този тип услуга и тъй като резултатите могат да се наблюдават чак след като растението отново се разлисти, а вредителите се изплюпят, все още се очакват първите им резултати. Разработката на вида „лечение”  е на швейцарския гигант „Syngenta”, чиито единствен официален представител у нас са „ДДД1” и дава гаранция, че всяко обработено дърво ще бъде защитено от листоминиращи молци поне три години.


Ключови думи
Килърите
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати